• tennis
  • poolstok
  • judo
  • bertENviola
  • hoogspringer 2

Een cadeautje voor jezelf

Met het idee dat het een mooie aanvulling zou zijn op de dienstverlening van Springstaff had ik mij voor de zomervakantie ingeschreven voor de training gedrag en driving forces van TTI succes Insights. Na afsluiting van deze training ben ik gecertificeerd consultant.
Wat ik vooral voor ogen had is dat het erg interessant is om te meten hoe een kandidaat of respondent voor een bepaalde vacature gedragsmatig past bij de functie waarvoor zij / hij in de selectieprocedure zit.
Wat ik vooral niet voor ogen had is dat je ook verrassend veel over jezelf leert.
Na een roerige periode in mijn privé leven was het TTI SI assessment voor mij persoonlijk een cadeautje. Voor mij viel er wel een kwartje.
Waarom doe ik wat ik doe…? Waar zitten de verschillen tussen wat ik in de basis laat zien en wat ik laat zien in respons op de omgeving? Waar ligt de uitdaging? Op welke vlakken verlies ik energie? Wat zijn mijn valkuilen en onder welke omstandigheden presteer ik optimaal?

Gedrag in dit assessment wordt gemeten aan de hand van een vierkwadrantenmodel. In een volgende blog ga ik wat dieper in op de driving forces, oftewel de drijfveren. Misschien nog wel interessanter zelfs!

Anyway, Marston legde de basis voor een vierkwadrantenmodel dat in de tweede helft van de 20e eeuw de wereld zou veroveren. In zijn boek 'Emotions of Normal People' zette hij menselijk gedrag af langs twee assen: de horizontale as Reflectief versus Pro-actief reagerend en de verticale as Tegenwerkende omgeving versus Goedgezinde omgeving.

Waarde voor de organisatie

Inmiddels begin ik een beetje te snappen wat de toegevoegde waarde zou kunnen zijn van dit assessment. Hoe kunnen we mensen zo goed mogelijk inzetten, passend bij het gedrag wat ze in de basis laten zien.

Voorbeeld:

Een kandidaat die in de basis gedrag laat zien waarbij zij/ hij bijvoorbeeld sterk geneigd is om direct problemen aan te pakken en zijn / haar omgeving wil beheersen, makkelijk uitdagingen aangaat en makkelijk het initiatief neemt met het eindresultaat ogen, heeft waarschijnlijk een hoge intensiteit op de “D” van Dominantie (ook wel de P van “Problems” genoemd). Deze factor zegt iets over de manier waarop iemand omgaat met problemen en uitdagingen in zijn/ haar omgeving.

Als dezelfde kandidaat moeite heeft met het meenemen van collega’s in zijn denkwijze, of wat moeite heeft met op de voorgrond treden, niet zo makkelijk een praatje maakt of van nature mensen niet zo makkelijk in vertrouwen neemt, dan scoort iemand minder intens op de gele “I” factor van Invloed (People).Deze factor meet de manier waarop iemand invloed uitoefent op haar omgeving.

Aan de blauwe C factor van conformiteit (en de P van Procedures), kun je zien hoe gereageerd wordt op regels en procedures, opgesteld door anderen en op de groene S factor van stabiliteit kun je meten hoe gereageerd wordt op veranderingen en tempowisselingen (Pace).

Zonder daarin oordelen te vellen kun je met de kandidaat in alle rust het assessment bespreken. Vooral uitleg en vragen stellen zouden tot meer begrip moeten leiden bij de kandidaat. Het gaat er tenslotte om dat de kandidaat op de juiste plek terecht komt, waar zij / hij het naar zijn zin heeft en van de meeste toegevoegde waarde is voor de organisatie.

De eerste assessments hebben reeds plaatsgevonden en de inzichten en herkenning bij de respondenten vond ik geweldig. Dat is dan niet alleen een cadeautje bij die respondent, maar ook dat is een cadeautje voor mij!

Wanneer is een assessment interessant voor jou?

  • Geef je leiding en zou je het assessment willen integreren in de selectieprocedure van een nieuwe medewerker?
  • Werk je als professional voor een organisatie (in loondienst of als zzp’er) en zou je graag wat meer inzicht willen in jouw gedrag en drijfveren gerelateerd aan de functie die je vervult/ of een functie die je ambieert?

Voor meer informatie, neem dan gerust contact op!

Viola Stoppels
violastoppels@springstaff.nl
06-13283375

 

Contact Recruitmentbureau
Den Haag

Springstaff
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag
info@springstaff.nl

 

Let op: parkeerplaats van Springstaff is aan de achterkant van ons kantoor. Daarom JOZEF ISRAELSLAAN 1 invullen in uw routeplanner. U kunt dan direct rechts de parkeerplaats oprijden. Onze parkeerplaats is de derde aan uw rechterhand.