• hoogspringer 2
  • tennis
  • poolstok
  • judo
  • bertENviola

Hocus pocus, de truc is focus. Makkelijk gezegd, maar hoe dan?

Afleiding ligt overal op de loer!

Of ik nu in mijn eentje werk, of met een aantal mensen om me heen, ik laat me nogal snel afleiden. Dit kan zijn door een collega die me vriendelijk vraagt of ik nog een bakkie pleur wil, of “even” een kandidaat of een vacature voor een software developer met me wil doornemen. Maar ik ben ook goed in het afleiden van mezelf, doordat ik vanuit mijn ooghoek ineens een artikel zie waar ik meer van wil weten. Voordat ik het doorheb, ben ik 10 gerelateerde artikelen verder!
Omdat mijn collega’s dit niet alleen bij mij herkenden, maar ook bij zichzelf, hebben we iets heel simpels geïmplementeerd, waardoor we veel efficienter werken, meer tijd over hebben en meer gedaan krijgen. Ere wie ere toekomt, want het is een al lang bestaande techniek, maar de kunst is om het te doen en vol te houden!

Hoe lukt het me nu om te focussen?

Zoals gezegd, de stappen zijn heel simpel. Mountainbike focus vacature springstaff
De eerste stap is niet onbelangrijk, want je moet je gaan bedenken wat je die dag wilt gaan doen, of beter nog, wat je vandaag wilt gaan bereiken (zo leerde ik tijdens de “gewoon doen challenge”, zie www.thijsvanhalewijn.nl).
Als je weet wat je wilt bereiken, ga je het in blokken uitvoeren, met behulp van een tikkende eierwekker. Dit staat bekend als de Pomodoro techniek, waarbij het er op neerkomt dat je 25 minuten achter elkaar op een taak richt. Of dit nu het schrijven van een blog is, het voorbereiden van evaluatiegesprekken, het werven van kandidaten voor een vacature, of het programmeren na een design sprint.
Als je dit doet zal je zien hoeveel je in 25 minuten gedaan krijgt, als je je er maar volledig op concentreert en je dus ook niet laat afleiden. Deze pomodoro methode raadt aan dat je daarna vijf minuten pauze houdt / iets leuks doet en daarna met de volgende pomodoro begint.
Op kantoor houden we de pomodoro’s tegelijkertijd, zodat we elkaar alleen bestoken met vragen, opmerkingen en koffie als de wekker is gegaan. Het voordeel van een eierwekker die hard tikt, is dat de anderen ook weten dat je aan het pomodorieën bent.
Als ik alleen werk, werk ik ook volgens deze methode, zodat ik mezelf dwing om me niet af te laten leiden door de handige marketeers die op online gebied met de dag beter worden en precies weten wat ik interessant vind.

Meer weten?

Vooropgesteld, ik ben geen businesscoach, maar samen met mijn Springstaff collega’s een enthousiast gebruiker van deze methodiek en daarom wilde ik dit hier delen. Voor meer info is het handiger om naar een website te gaan die ik hierover raadpleegde: http://www.webwijzer.nl/kantoor-online/time-management-pomodoro-techniek.html . Daarin vind je ook een aantal apps, voor het geval je daar de voorkeur aan geeft boven een ouderwetse kookwekker.
Mocht je toch iets willen horen hoe Springstaff het gebruikt in de praktijk, of mocht je meer willen weten over recruitment in de Ehealth / Zorg & ICT sector, bijvoorbeeld omdat je je aan het oriënteren bent op een nieuwe uitdaging als ict architect, .net developer, of productmanager eHealth, dan help ik je graag. Voor of na een pomodoro neem ik contact met je op! Kijk op www.springstaff.nl om je alvast te oriënteren.

TENSLOTTE
vacatures in den haag, delft, rotterdam, noordwijk aan zee, utrecht, haarlem of amsterdam

Heb je na het lezen van deze blog ook interesse in onze vacatures in Zuid-Holland, Noord-Holland of Utrecht? Dan kun je je cv bij ons achterlaten. Je kunt ook gelijk kijken of er een geschikte vacature voor jou tussen zit op onze vacature site.

Met vriendelijke groet,
Bert Duisenberg

Contact Recruitmentbureau
Den Haag

Springstaff
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag
info@springstaff.nl

 

Let op: parkeerplaats van Springstaff is aan de achterkant van ons kantoor. Daarom JOZEF ISRAELSLAAN 1 invullen in uw routeplanner. U kunt dan direct rechts de parkeerplaats oprijden. Onze parkeerplaats is de derde aan uw rechterhand.